Julia Sandström

Julia Sandström är född 1990 i Sävar.

Fantasy, genren där det omöjliga är möjligt, har alltid lockat mig. Redan som barn bar mina berättelser spår av det fantastiska: trollet som firade jul, tvillingarna som reste till andra världar med sitt magiska lego, vännerna som genom en förtrollad bokfick förmågor att styra över elementen. Denna förtjusning för det magiska och övernaturliga har följt med mig in i vuxen ålder och genomsyrar än idag mitt skrivande.

Detta märks inte minst i min debutroman, På ödets vingar (2008), den första i en serie om fyra böcker. Shanzoc är en karit, en människolik varelse med vingar och förmågan att förvandla sig till djur. Han är på väg över havet tillsammans med sin trupp när de attackeras av fiender. Shanzoc skadas och faller i vattnet, och räddas så småningom av två människoungdomar, Comil och Liva. Serien (kallad Nyckelväktarna följer dessa tre, Shanzoc, Comil och Liva, i deras spirande vänskap och i deras försök att rädda världen från ett fruktansvärt öde.

Jag är uppvixten i Sävar, ett litet samhälle utanför Umeå. Mina rötter har jag i Västerbottens inland. Numera är jag bosatt i Umeå där jag arbetar med skrivande, både skönlitterärt och annat.

Foto: Sandro